corner


A tartalomhoz

Balaton régió

Túrizmus

Üdülőturizmus - pihenés

Fő turisztikai vonzerejét a Balaton partja jelenti, a fürdőzési és vitorlázási lehetőségek sokaságával. Míg északi partján gyorsabban mélyülő partokkal találkozunk, a déli parton a víz sekélyebb, lassabban mélyül. Két kedvelt és nemzetközileg ismert strandja Siófokon és Keszthelyen található.

Strandokkal rendelkező települések:

* Északi part Kelettől nyugat felé: Balatonfűzfő, Balatonalmádi, Alsóörs, Paloznak, Csopak Balatonfüred, Tihany, Aszófő, Örvényes, Balatonudvari, Balatonakali, Zánka, Balatonszepezd, Révfülöp, Kővágóörs, Balatonrendes, Ábrahámhegy, Badacsonytomaj (város), Badacsonytördemic, Szigliget, Balatonederics, Balatongyörök, Vonyarcvashegy, Gyenesdiás, Keszthely,
* Déli part Kelettől nyugat felé: Balatonvilágos, Siófok, Zamárdi, Szántód, Balatonföldvár, Balatonszárszó, Balatonszemes, Balatonlelle, Balatonboglár, Fonyód, Balatonfenyves, Balatonmáriafürdő, Balatonkeresztúr, Balatonberény,
* Keleti part Délről észak felé: Balatonakarattya , Balatonkenese.

Üdülőturizmus - aktív időtöltés

A terület a magyarországi lovaglás és sárkányrepülés egyik fő központja is.

Gyógyturizmus

Zala megye gyógyfürdői

* Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház - Hévíz itt található világviszonylatban is egyedülálló természeti érték, a termálvizes Hévízi-tó (világörökségi helyszín). A gyógytó vize kalcium- és magnéziumtartalmú, hidrogénkarbonátos, kénes, enyhe radontartalmú gyógyvíz.

* Hunguest Hotel Helios Gyógyszálló és Gyógyfürdő - Hévíz

* Gránit Gyógy- és Termálfürdő Zalakaros - Zalakaros: nemzetközi hírű gyógylétesítmény. Gyógyvize: 2000 méter mélyből fakadó 96 C°-os hőmérsékletű. Összetétele és a vízkészlet nagysága miatt a legjelentősebbek egyikének tartják. Vízösszetétele: alkáli-kloridos, hidrogénkarbonátos gyógyvíz, melyben jód, bróm, kén és fluor együttes jelenléte egyedülálló vízösszetételt képez Európában. Termálvize: a felső pannon rétegbe fúrt 2 db, a fürdő tulajdonában álló kút termelte 53 C°-os víz. Krónikus nőgyógyászati betegségek, fogágy megbetegedése, Mozgásszervi panaszok (idült gyulladásos ízületi betegségek), sebészeti mozgásszervi károsultak utókezelését, bőrgyógyászati problémák kezelését segíti elő.

Veszprém megye gyógyfürdői

* Balatonfüredi Állami Szívkórház - Balatonfüred: A Balaton-part közelében fakadó savanyúvízforrásokból már a 17. században tudtak. Szerepük csak akkor vált jelentőssé, amikor felmelegített vizüket gyógyfürdőzésre kezdték el használni és 1772-ben Füredet hivatalosan is gyógyfürdővé nyilvánították.

Kulturális turizmus

Keszthely, Festetics-kastély

A tihanyi apátsági templom homlokzata a faluból


A Balaton északi partjának nevezetességét a Balaton-felvidék népművészeti és természeti értékei jelentik. A Balaton-felvidéken egyaránt találhatóak műemlékekben gazdag történelmi települések (Tihany), különleges természeti értékek (tapolcai tavasbarlang, badacsonytomaji arborétum), romantikus kastélyok és várromok (Nagyvázsony, Szigliget).

Keszthely (Zala megye)

A Balaton északi partjának másik tájegysége a Keszthelyi-medence, amelynek fő látnivalói a város hangulatos városközpontja a Festetics-kastéllyal. Építése még a 18. század közepén kezdődött el, ám csak az 1880-as években nyerte el végleges formáját. Keszthely minden évben több kulturális eseménynek ad helyet, amelyek egy részét a Festetics-kastély dísztermében szervezik. Önálló kongresszusi központtal és színházzal rendelkezik.

Somogyvár (Somogy megye)

Fő látnivalója a bencés monostor. A történelmi hagyomány szerint Géza fejedelem halálakor Koppány vezérnek a mai Somogyvár területén vagy a közelében volt a vezéri szállása, és innen indultak lázadó csapatai Veszprém ostromára 997-ben. A Kupa-várhegyen végzett ásatások, amelyek során a vár teljes belső területét feltárták, azonban egyértelműen bizonyították, hogy a Kupa-várhegy nem lehetett Koppány székhelye. A feltárás során kiderült, hogy az 1091-ben Szent László király által felszentelt Szent Egyed bencés monostor körül valószínűleg csak a 12. században épült várfal. 1991-ben nyitották meg a látogatók előtt.

Tihany (Veszprém megye)

Elsősorban apátsági templomáról ismert fürdőtelepülés a Balaton északi partján. A Tihanyi-félszigeten, a Balaton legkeskenyebb részén helyezkedik el. A bencés apátságban őrzik I. András Árpád-házi uralkodó sírját. Ugyanitt tekinthető meg első nyelvemlékünk a Tihanyi Apátság alapítólevele. A templom nyaranta orgonakoncertek helyszíne

Nagyvázsony (Veszprém megye)

A Balatontól északra fekvő város kiemelkedő látnivalója a Kinizsi vár, melynek névadója Kinizsi Pál (1446-1494), Mátyás király és a Fekete sereg vezére. Az épült történetébe a Vármúzeum nyújt betekintést, udvarán nyaranta lovagi játékokat rendeznek. Csak kívülről ismerhető meg a másik nevezetesség, a 18. századi Zichy kastély védett parkjával, mely rendezvények helyszíne.

Gasztronómia nevezetességek - Borturizmus

A terület történelmi borvidékei

* Badacsonyi borvidék
* Balatonboglári borvidék
* Balatonfüred-Csopaki borvidék
* Balatonfelvidéki borvidék
* Balatonmelléke borvidék

Balaton turisztikai régió borútjai

* Da Bibere Balaton-felvidéki Borút (Veszprém megyei szakasza) - hozzá tartozó települések: Balatonederics - Memesvita - Lesencetomaj
* Badacsony Borvidéki Borút - hozzá tartozó települések: Hegymagas - Szigliget - Badacsonytördemic - Badacsony - Káptalantóti - Gyulakeszi - Balatonrendes - Révfülöp
* Zánka-Nivegy-völgyi Borút - hozzá tartozó települések: Zánka - Tagyon - Szentantalfa - Balatoncsicsó - Szentjakabfa
* Dörgicse és környéke Borút - hozzá tartozó települések: Mencshely - Dörgicse - Vászoly - Balatonakali - Balatonudvari - Örvényes
* Balatonfüred és környéke Borút - hozzá tartozó települések: Balatonfüred - Balatonszőlős - Pécsely - Aszófő - Tihany
* Csopak környéki Borút - hozzá tartozó települések: Csopak - Lovas - Alsóőrs - Felsőőrs
* Cserszegi Fűszeres Nemzetközi Borút (Veszprém megyei szakasza) - települései: Hegymagas - Balatonfüred - Csopak - Balatonfőkajár

Rendezvények

Sok turistát vonz ide az országos hírű művészeti fesztivál, a Művészetek Völgye, amely július végén, augusztus elején egy héten át zajlik hat településen (Kapolcs, Vigántpetend, Taliándörögd, Monostorapáti, Öcs és Pula).

Közlekedés

Újra üzemben van partjainál a veterán Jókai motoros hajó (2004)

Különleges élményt kínál a szántódi uradalmi majorság megtekintése és a balatonfenyvesi kisvasúton tett kirándulás.

A turisztikai régión belüli közlekedést segíti a nyári szezonban a MÁV és A BAHART közös jegye a Balaton Mix. A Balaton Mix jeggyel az érvénytartamon belül korlátlan számú utazás tehető a Balaton körüli vasútvonalakon és a BAHART menetrend szerinti hajójáratain. A jegyet a BAHART és a MÁV állomásain lehet megvásárolni.

Balaton

A Balaton Közép-Európa (és egyben Magyarország) legnagyobb tava, amely három régió (Nyugat-, Közép- és Dél-Dunántúl) és három megye (Somogy, Veszprém, Zala) határán fekszik. Budapest után az ország legjelentősebb turisztikai központja.

Hírek

Kinek kell aggódni az ingatlanadó miatt?

Nem kell aggódnia az ingatlanadó miatt annak, akinek nagyjából 30 millió forintot ér az ingatlana, bár lehetséges, hogy jelenleg nem tudná ennyiért eladni. Az adószakértő szerint az APEH nem rájuk fog fókuszálni, hiszen ez anyagilag sem érné meg az államnak, és kapacitás sincs arra, hogy viszonylag olcsó ingatlannal rendelkezőket vizsgálgassanak. 2010 január 13.

Hosszasan készült az APEH adókalkulátora, de már elérhető az adóhivatal honlapján és az ügyfélkapun keresztül is. Két kalkulátor készült, az egyik azok számára, akik azt sem tudják eldönteni, kell-e egyáltalán adót fizetniük, azaz ingatlanuk értéke eléri-e a 30 millió forintot. A másikkal az számolható ki, mennyi adót kell fizetnünk. A kalkulátor nagyjából 800 ezer ingatlan eladási adatai alapján készült, az illetékügyi hivatalok adatai alapján.

A legtöbbeket persze az érdekli, előfordulhat-e az, hogy valaki 28 milliósra becsüli a saját házát, az APEH azonban 31 milliósra. Vámosi- Nagy Szabolcs adószakértő szerint csak elvben, de ilyenkor is az adóhivatalnak kell bizonyítania az igazát.

A hatóság rendelkezik saját ingatlan értékbecslőkkel, őket küldi ki a vitatott értékű ingatlanba, s az ő vizsgálatuk alapján megszületik az elsőfokú határozat. Ez megfellebbezhető, végső soron a bíróságon támadható meg, ott pedig a szakértők csatája dönti el, kinek van igaza.

Mindez azonban Vámosi- Nagy Szabolcs szerint csak elméletben lehetséges, a gyakorlatban ezeknek a tulajdonosoknak nincs félnivalójuk.

Egyrészt azért nem, mert az APEH nem bővítette kapacitását, így a vizsgálatok száma korlátozott. Azaz először azokat veszik górcső alá, akik 20 millió forintosnak jelentettek be egy, az APEH által 120 millió forintosnak ítélt ingatlant.

Másrészt egy 30 milliós ház után évente 75 ezer forintot kell befizetni, ennél azonban valószínűleg többe kerülne maga a vizsgálat, azaz a hivatalnak sem éri meg belefogni.
________________________________________
Forrás:Inforádió


Lapozgató

Messze még az ingatlanpiaci szárnyalás
Még messze van a kilábalástól a magyar ingatlan piac, ugyanakkor a remény jelei talán mutatkoznak. De ingatlanpiaci gyors élénkülés nem várható a szigorítások miatt. Jelentős ingatlan-beruházásra és ingatlan-fejlesztésre 2009 végéig, 2010 év elejéig nem lehet számítani.

Remény van arra, hogy az ingatlanpiac megnyugodjon az Ecostat IngatlanBarométer indexének alakulása szerint, az ingatlanpiaci változások mértékét és irányát jelző mutatószám ugyanis 2009 harmadik negyedévében 1,54 százalékponttal, 35,4 százalékra növekedett. Az egy év óta folyamatosan csökkenő ingatlanbarométer értéke, ha nem is jelentős mértékben, de már növekszik.

A vevőoldali megszigorítások - még a jövő évben is - gátat szabnak a lakás és egyéb ingatlanok jelentős számú vásárlásának, az ingatlanpiac gyors élénkülésének. A kormányzat 2009 októberében újraindította a lakásvásárlási hitelprogramot, mely gyorsíthatja a hazai ingatlanpiac fellendülését. Jóval alacsonyabb lesz az Önkormányzatoknak nyújtott költségvetési támogatás és az egyéb bevételeik is csökkennek. Mindezek alapján jelentős fogyasztásra, ezen belül is jelentős ingatlan-beruházásra és ingatlan-fejlesztésre 2009 végéig, 2010. év elejéig nem lehet számítani.

Forrás:Portfolio.hu

2009 október 20. 10:36

DotRoll Hosted
Keresés

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe
balatonlelle, balatonboglár, ingatlan, családi ház, nyaraló, telek, szőlősgyörök, szőlőskislak, látrány, balatonszemes, fonyód,